Amennyiben befagy a Balaton, a tó jegén történő közlekedés és sportolás sokféle veszéllyel jár. A jégre csak akkor merészkedjenek, ha az már biztonságos, és akkor is csak lehetőleg ott, ahol jégpályát jelöltek ki.

Kijelölés hiányában elsősorban a sekély vizű, (1 m-nél nem nagyobb vízmélységű) területeket kell előnyben részesíteni.

A parttól ne távolodjunk el nagyon, mert drasztikusan csökken a belátható jégfelület, így nem látjuk csak a hozzánk közeli területeket, és esetleg a szabad vízterületek, vagy vegyes jégterületek elzárnak minket a kijutási lehetőségtől.

Soha ne tartózkodjunk egyedül a jégen, és legyen nálunk feltöltött mobil telefon, egy esetleges baleset, vagy elesés során bekövetkezett egyéb súlyos sérülés esetén a segélyhívásra (112-es általános segélyhívó telefonszám, vagy a 1817-es vízi segélyhívó).

Jégbeszakadás esetén először mindenképpen a tűzoltóságot értesítsük, mert ők rendelkeznek elsősorban a jégből mentéshez szükséges eszközökkel és megfelelően kiképzett szakemberekkel.

A 46/2001. (XII.27.) BM rendelet értelmében, a jég sportolásra csak akkor alkalmas, ha kellő szilárdságú, nem olvad, illetve nem mozog. A jég általában akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha legalább 10 cm vastag. Ilyen, vagy ennél vastagabb jég esetén is tilos azonban a közlekedés és sportolás a hajókikötők, veszteglőhelyek területén, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, valamint tilos a jégre hajtani mindennemű járművel. (Kerékpárral is!) A Balatonba torkolló vízfolyások jegén is tilos a tartózkodás.

Kerüljék el továbbá a rianásokat, a mély vizek fölötti jégfelületet, a hóval borított területeket, mert az ilyen helyek fokozottan veszélyesek.